Köpa Duetto #1    Köpa Duetto #2  Köpa Duetto #3   
Köpa Duetto #4  Varvräknare?  Felsökning äldre bilar
Några tips när du ska köpa en Duetto. 

 

Först och främst vill jag säga att reservdelar. . .

 

. . . till en klassisk Alfa Romeo inte är något problem. Det finns massor med delar på webben. Flera bra firmor och leverantörer finns, det är bara att vraka och välja. Titta på Velocesidorna eller på t.ex. Duetto och Alfa Romeo efter reservdelar. Det svåraste brukar istället vara att hitta just den där Alfa Spider du vill ha.

 

När den första Spidern i 105-serien, som f.ö. döptes till "Duetto" i en tävling, lanserades i Geneve i början av 1966, fick den ett ytterst blandat mottagande. Lite kuriosa, Alfa Romeo själva kallade aldrig sin Spider för Duetto, de använde istället Spider 1600 i alla officiella sammanhang. Namnet Duetto övergavs tämligen omgående eftersom det fanns ett kex! (snälla, börja inte tjata om rost nu bara) med samma namn och Volvo hade ju sin Duett i produktion sedan länge. Många kritiker tyckte att Pininfarina hade glömt något i sin design, men alla var överens om att Alfan var en dröm på vägen. Giulia 1600-motorn var ytterligare förfinad och skulle snart nå sin fulländning.

 

Ett år senare i mars 1967, kom den legendariska 1750 Spider Veloce. Det var i princip samma bil som Spider 1600 men med den större motor från 1750 GT Veloce som också lanserades det året. Alfa Romeo tillverkade en serie på 125 sådana bilar under maj - juni 1967. Spider 1300 kom 1968, mest för den italienska marknaden. På den tiden beskattades bilarna efter cylindervolymen i Italien. Dessa Spiders kallades i folkmun för "Rundhäckar" efter den tvålkoppsliknande formen, särkilt den runda baken. Idag är dessa Rundhäckar mycket eftersökta och deras lyckliga ägare vårdar dem ömt. Även med hardtop monterad ger den genomtänkta och eleganta designen många Alfisti ilningar av välbehag.

 

Duetto Wille R.

 

1970 övergavs plötsligt den runda formen och ersattes av "platthäcken" eller egentligen Kamm-tail efter en tysk! forskare i aerodynamik.

 

Då hade man tillverkat ungefär 6.000 Spider 1600, 3.500 Spider Veloce och 1.800 Spider 1300 med rund bak. Samtidigt lär MG ha tillverkat över 40.000 MGB under samma period.

 

Spidern fick 1971 den råstarka 2000-motorn som den behöll genom hela produktionen till 1992. De flesta av bilarna finns i USA, där Dustin Hoffman i filmen Mandomsprovet, The Graduate, körde sin Spider 1600 i några klassiska scener. Dustin Hoffmans farbror sålde Alfa Romeo i New York och Dustin gillade Alfan och så fick den vara med i filmen. Alfa Romeo i Italien blev glatt överraskade och långt in på '80-talet marknadsförde man bilen under namnet The Graduate i USA.

 

Engine, chrome finish. 1750


 

Den här Alfa Romeoklassikern blev ytterst långlivad. Mellan åren 1966 till 1993 tillverkades den, ett svårslaget rekord. Många delar var gemensamma under hela produktionen, till glädje för oss som gillar klassiska Alfa Romeo.Idag får du nog räkna med att betala en bra slant för en äkta Rundhäck i fint skick, om du hittar någon som vill sälja. Det finns annonser på Velocesidorna på webben med bilar både från Europa och USA och en prisbarometer. Det är bara att surfa till Veloce Spider market. Vet du chassinummret kan du få mer information om bilen.

 

Vad ska man titta efter på den där superfina Alfan?

 

Varför inte köpa en CD med allt om Spidern? Det är alltid bra att veta lite inan man slår till. Tja, som alltid, rost, rost och rost. Spidern är ju en typisk sommarbil och är visserligen inte lika utsatt för rost som många andra Alfor med lika många år på vägen, men rosten kan vara besvärlig att laga. Karossen är praktiskt taget utan skarvar, så det blir grinigt att svetsa. Känn med handen över hela karossen, trösklar, flyglar osv. Det ska vara jämt och fint.

 

Rostproblemen med Spidern kommer egentligen från det obefintliga rostskyddet. Pininfarina gjorde själva karossen och skickade den sedan till Alfa Romeo i Arese. Där fick karosserna stå och vänta ett bra tag i ur och sol innan de målades och fick drivlina och monterades klart. En Spider som stått torr och fin i ett garage är såklart att föredra framför en som utsatts för väder och vind. Det gäller förvisso för alla bilar, men speciellt för Alfa Romeo har jag märkt.Om Alfan stått utomhus och inte använts ordentligt, brukar alltid sluta med elproblem, rost, lera, stillastående vatten i skärmar osv. Det första rådet är därför att kolla så att karossen är fin. Lägg dig under och titta, ta bilen till en lyft och kontrollera ordentligt. Mekaniken brukar inte vara något större problem att greja, men att rostlaga, näe tack.

 

De lägre partierna av chassiet är viktigast att kontrollera. Som vanligt, ett snyggt skal kan tyvärr dölja mycket elände, så kontrollera alla bubblor och ojämnheter på hela bilen. På Spidern är det viktigt att kontrollera stolarna infästning, reservsätet, trösklarna inne i bilen. Lyft på gummimattorna och glöm inte plåten under pedalerna. Alla delarna finns att köpa, det är bara bakskärmar och koffertluckan som är lite dyrare. Som tur är finns det gott om plåtdelar till Spidern.

 

Glöm inte tröskellådorna, det ska inte finnas några skarvar. Titta lite extra runt Pininfarinamärket framför bakhjulen, ett vanligt rostställe. Lyft på klädseln inifrån och lys ner när du kontrollerar. Framskärmarna är känsligast uppe vid vindrutan. Det ska finnas en skyddsplåt i aluminium, men den brukar försvinna av hjulsprutet. Jag skruvade förresten av alla skyddsplåtar på min Rundhäck för 30 år sedan och målade Tectyl med pensel. Det ångrar jag inte.

 

Det finns en tvärbalk under kylaren som du också bör kontrollera, här brukar det rosta ibland. I kofferten ska det finnas gummimattor, lyft ur dessa och titta ordentligt runt bensintanken och fram över hjulhusen och runt reservhjulsbaljan. Dessa ställen är lätta att rostskydda så det brukar inte var några större problem. Finns det rostskyddsmassa där kan du nog vara lugn. Lyft samtidigt av gummimattan runt bakljusen och kontrollera.

 

Dörrarna brukar rosta i nederkant. Känn efter med handen under dörrarna. Där ska det finnas dräneringshål, men många av dessa är ofta igenkletade med rostskydd, inte så bra. När du ändå känner under dörrarna, kasta då ett öga på domkraftsfästena. De brukar tyvärr gå åt skogen ganska snabbt och många Spiders har inga alls. Lyckligtvis kostar de inte så mycket, men de ska ju dit i alla fall, så se upp.

 

Kromen på de klassiska Alfa Romeo är sällan något problem. Det var rejäla grejor på den tiden. Många Rundhäckar har förresten rostfria stötfångare, ganska modernt på '60-talet. Det finns fortfarande delar att köpa.Reservdelar

 

Motordelar, i stort sett allt mekaniskt är absolut inget problem att få tag i. Highwood har specialiserat sig på klassiska Alfa Romeo och det finns fler leverantörer på webben. Lite svårare, men inte omöjligt, att hitta kan vara instrument och vissa inredningsdetaljer och en del plåt till Rundhäcken. Hastighetsmätare och varvräknare av fabrikat Jaeger till Rundhäcken likaså. Men ta det lugnt, Alfa Romeo själva har det mesta i lager. Många delar var gemensamma med de övriga Alforna och Spidern tillverkades ända in på '90-talet och det finns många firmor på webben som säljer reservdelar. Inte ens Carellokåporna över strålkastarna är svåra att komma över. Amerikanska Spiders har inte dessa kåpor. Istället har dessa en grövre kromring runt strålkastaren så kåporna får inte plats.


Inredningen

 

Titta efter hur inredningen ser ut. Äldre Alfor hade vinyl av ordinär kvalité. Det går att klä om och det blir snyggt men kostar tyvärr en slant. Det är svårt att klä om en stol själv så att det blir bra, så räkna med att lämna bort till bilsadelmakaren. Suffletten kostar mellan två och tre tusen på webben och att sätta dit den nästan lika mycket. Det är dock ett roligt jobb man kan göra själv med lite tålamod.


 

 

Sufflettskyddet till Rundhäcken är svårt att få tag på, men finns det med på webben. Alla som kommit i kontakt med Spidern är mycket imponerade över hur lätt det är att ta upp och ner suffletten med en hand.

 

Titta efter om allt finns intakt inne i bilen. Är alla instrumenten av samma fabrikat? Det ska vara Jaeger överallt. Det finns mer att läsa om instrumenten. Alfa Romeo har bara utrustat ett litet fåtal Spiders med Vegliainstrument. GT Veloce kom däremot med båda fabrikaten. Förresten, varvräknarna skiljer sig åt genom att Spidern har oljetrycksmätaren separat på panelen. GTV'n har sin i varvräknaren. Finns askkoppen kvar? Slinta pedalgummi tyder på att bilen använts flitigt. Det behöver oftast inte vara negativt, en Alfa Romeo ska användas och är byggd för att köras.